Je grootste angst

By Marieke

October 21, 2021

Je grootste angst

Een paar dagen terug wandelde ik langs de Kromme Rijn. Twee hardlopers passeerden me op het smalle paadje en zo hoorde ik heel duidelijk wat de één tegen de ander zei.

Mijn grootste angst is dat je al je tijd gaat vullen met iets dat je energie kost.

Eén complete volzin met zoveel informatie. Want deze hardloper heeft het natuurlijk niet over de andere hardloper, ook al zegt ze ‘je’. Die hardloper is er echt niet bang voor dat de ánder energie kwijtraakt. Nee, ze is bang voor het verliezen van haar éigen energie.

Je = ik

Om er afstand van te nemen en de situatie te bagatelliseren, spreken we graag in de tweede persoon over onszelf. Zo klinkt het net iets verder weg en lijkt het net wat minder moeilijk. De keerzijde hiervan is dat je op die manier ook afstand doet van jouw verantwoordelijkheid voor het oplossen van dit probleem.

Hoe confronterend klinkt het als ik de zin verander.

Mijn grootste angst is dat ik al mijn tijd ga vullen met iets dat me energie kost.

Oei. Nu komt het een stuk dichterbij. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar deze angst is voor mij heel herkenbaar. Ik wéét dat ik veel te veel hooi op mijn vork neem en dat het me energie zou opleveren als ik koos. Maar durf ik ook verantwoording te nemen voor dat spannende proces van verandering?

Vertragen

Voordat ik iets kan veranderen, moet ik weten hoe het er nú met me voorstaat. Bewust vertragen en de tijd nemen om te kijken naar mijn huidige situatie. Vertragen, of misschien wel helemaal tot stilstand komen.

Niet hardlopen, maar zacht lopen. Niet je, maar ik.

Hoe hard loop jij? En hoe praat jij over jouw angsten?

Heb jij dat ook, dat zoveel dingen je energie kosten? Ga dan eens met me mee naar buiten. Aanstaande maandag is er weer een WonderWandeling, waarin we samen vertragen. Zie voor meer info het FB-event.

About Marieke