Jouw Moment met de Maan – Boommaan

By Marieke

October 21, 2021

Dertiende Maan

Al een paar avonden kijk ik met bewondering naar de Maan. Elke nacht een stukje zichtbaarder tot ze vol is. En de hemel, zo helder!

Als de Volle Maan tussen 10 en 20 december aan de hemel staat, is dat de dertiende volle maan van het jaar. Dit gebeurt eens in de drie jaar en dat maakt deze Volle Maan van 12 december bijzonder. Na 21 december start de nieuwe maancyclus, die volgend jaar weer twaalf manen zal duren.

De boom die groen blijft

Aan de perenboom in mijn achtertuin telde ik vandaag precies één peertje en nul bladeren. Net als de meeste bomen is ook Mijnheer Peer al zijn blad kwijt. Nou ja, kwijt. Ze liggen gewoon op de grond onder de boom. De boom heeft het blad heel bewust laten gaan. De enige bomen die hun ‘blad’ behouden, zijn de naaldbomen. Die groenblijvende naaldbomen staan symbool voor onsterfelijkheid. Ze laten ons zien dat het groen niet uitsterft, maar dat de natuur slechts in ruste is. Hieraan dankt de Boommaan haar naam: het thema van deze Volle Maan is het loslaten van het oude om plaats te maken voor het nieuwe. Onze verlichte kerstboom kent zijn oorsprong in dit oer-weten: na het donker en de kou zal er weer een lente komen. De lichtjes in de groene bomen zijn tastbare hoop op nieuw leven.

Maar voor het lente is, gaan we de winter in. Alles wordt stil, zelfs de tijd lijkt in deze periode even stil te staan. De nachten zijn lang en de dagen kort. Het is een tijd van inkeer en rust. Een tijd van naar binnen treden. Je maakt van je huis een holletje. Je legt je lijf eens in bad. De periode rond de Volle Maan van de Langste Nacht is ideaal om tot inkeer te komen tijdens Jouw Moment met de Maan.

Jouw Moment met de Maan

Volle Maan. Boommaan. Groene takjes met kerstverlichting in een donkere winter. Nu, in deze tijd van het jaar, op dit moment, mag je je ogen rustig sluiten. Je mag lekker gaan zitten of liggen en je ogen dichtdoen. Je mag je even helemaal afsluiten van de buitenwereld, want het gaat nu om jou. Tijdens deze Volle Maan mag je naar binnen keren. De witte stralen van de Volle Maan laten je zien wat er in jou zichtbaar wil worden.

Adem rustig in en uit. Vind hierin je eigen tempo. Adem in… en adem uit… een natuurlijke, rustige beweging. Tijdens die rustige ademhaling, die zich vanzelf voortzet, voel je de grond. De grond onder je voetzolen, de aarde onder je bekken. Voel hoe je wordt gedragen door de aarde. De aarde, waarin de sappen van de bomen en de planten zich hebben teruggetrokken tot het voorjaar. De aarde, waarin de zaadjes en de bollen wachten op nieuw licht en nieuwe warmte. De aarde, die zorg draagt voor alles wat leeft, draagt ook jou.

Voel hoe de stralen van de Volle Maan jou bereiken, terwijl je hier op aarde bent. Weet hoe de aarde en de maan samenwerken in een spel van geven en nemen, eb en vloed, komen en gaan. Besef hoe jij hier onderdeel van uitmaakt, simpelweg door hier te zijn. Adem rustig in… en uit… Laat dat gevoel van verbondenheid mee naar binnen stromen als je inademt. Laat alle spanning die voelbaar is in je lijf mee naar buiten gaan op de uitademing. Dompel jezelf onder in het licht van de Boommaan.

Zie je die boom? Zie je de wortels, de stam en de kruin? Je kijkt naar jezelf. Jij bent die boom. Jij hebt je blaadjes laten vallen, je sappen teruggetrokken, je bereidt je voor op de kou. Je bereidt je nu al rustig voor op de lente. En daarvoor hoef je niets te doen. Je hoeft niets. Je laat je beschijnen door het licht van de Volle Maan. Het licht schijnt door de takken op je stam. Het dringt door tot je wortels.

Kijk maar eens naar de wortels. Hoe zien jouw wortels eruit? Wat zie je daar, onder de oppervlakte? Laat de beelden maar verschijnen. In de modderige aarde zie je de vertakkingen, de haarvaatjes van je wortelstelsel. Wat zie je in die wortels? Welke eigenschappen zitten er verborgen onder de aarde? Wat heb je meegekregen van je ouders? En van je voorouders? Adem rustig door. Op jouw eigen tempo, in en uit…

Voel maar. Voel maar wat jouw wortels je aanreiken. Wat voor energie brengt jou tot leven? Welke kracht stuwt je voort? En wat is er zichtbaar of voelbaar, dat jou beperkt in jouw beweging?

Je hoeft niets te doen. Niets te veranderen. Niets te wensen. Dat je hier bent, is genoeg. Herinner je wie je bent. Maak gebruik van dit moment van inkeer en van inzicht om jezelf te zien. Helemaal.

Kijk nog eens naar die boom in zijn geheel, verlicht door de Volle Maan. Delen van die boom sterven af, iedere winter weer. Datgene wat valt, voedt de wortels. Het één is nodig om het ander mogelijk te maken.

Adem rustig door. Voel hoe je rustig in beweging bent, puur door te ademen, op je eigen tempo. De winter is in aantocht, en jij wordt gedragen. Helemaal. Je hoeft niets te doen. Adem in… adem uit…

About Marieke