Jouw Moment met de Maan – Jachtmaan

By Marieke

November 30, 2021

Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor het laatst zo boos was. Ik voelde hoe de woede naar de oppervlakte dreef, diep vanuit mijn buik. Ik haalde een paar keer onrustig adem en zette een keel op. Er kwam één harde schreeuwende zin uit. Om kracht bij te zetten smeet ik daarna een tube tandpasta op de grond. Ik liep weg en verstopte me onder een deken.

Een paar ademhalingen maar. Snuiven was het eigenlijk meer. En ik voelde, na een paar keer diep snuiven, hoe de boosheid weg was. Hoe ik écht ruimte had gemaakt door letterlijk uiting te geven aan mijn kwade bui.

Irrationeel misschien, als ik er zo op terug kijk. Totaal niet in verhouding met de situatie waar het over ging. Maar wél even van harte nodig. Zoveel frustratie als ik met me meedroeg, zo opgelucht was ik naderhand.

90 seconden schijnen we nodig te hebben om een emotie te verwerken. Als we die tijd er niet voor nemen, dan blijft de emotie aanwezig op de plek waar die binnenkomt: de buik. Vandaar dat we vaak last hebben van de darmen tijdens stressvolle periodes. Onze darmen vertellen ons: er zit hier iets wat hier niet hoort. Laat het eruit!

Jachtmaan, Volle Maan van oktober

De Volle Maan van oktober staat bekend als Jachtmaan. Na de vorige volle maan, het moment dat de laatste oogst van het land werd gehaald, is dit de periode om de wintervoorraad aan te vullen met noten, zaden en de opbrengst van de nachtelijke jacht. Typisch voor de Jachtmaan is dat het licht van deze maan iets meer oranje lijkt, en de bol groter. Zou dat zijn om de transformatie naar de donkere winter wat vloeiender te laten verlopen?

De Jachtmaan heeft als thema ‘transformatie’. We gaan richting de winter. Van een periode van actie en licht naar de rust en bezinning van de donkere dagen. Misschien heb je wat moeite met het verdwijnen van het licht. Juist dit gevoel van donkerte is een ideaal startpunt voor jouw moment met de maan. Het is tijd om bij jezelf na te gaan wat er vastzit. Wat er niet meer hoeft te zijn. Waar je uiting aan mag geven. Wat je mag laten vallen, als een boom die in de herfst zijn bladeren loslaat.

En ja, dat kan gepaard gaan met heftige gevoelens en emoties. Want: zonder wrijving geen glans. Het is soms van belang om het conflict aan te gaan om ruimte te creëren in jezelf. Om helder te krijgen wat voor jou op dit moment prioriteit heeft. Je mag daar tijdens jouw moment met de jachtmaan ongestoord de tijd voor nemen. En je hebt er geen tube tandpasta voor nodig.

Jouw Moment met de Maan

Zoek voor jezelf een plek waarbij je in verbinding bent met de maan. Misschien heb je in de buitenlucht een fijn plekje gevonden waar niemand je komt storen. Je zit er droog en veilig voor een eventuele verrassings-herfstbui. Misschien blijf je liever binnen, op een plek in jouw huis dat je op zo’n manier inricht dat je helemaal tot rust komt.

Waar je ook bent, je bent voortdurend in verbinding met de maan. Door de wolken, door de ramen, door alle lagen heen schijnt de maan haar stralen naar jou toe. Ze is er voor jou om tot jezelf te komen. Ze helpt jou in jouw transformatie.

Sluit dan je ogen. Je aandacht gaat naar je ademhaling. Rustig adem je in en uit, zonder dat je er iets aan hoeft te veranderen. Adem in. Adem uit. Je voelt hoe je buik een beetje opbolt als je inademt, en weer slinkt als je uitademt.

Terwijl je zo rustig blijft ademen, ga je met je aandacht naar een boom in jouw buurt. Misschien staat er één in je tuin, of is er een boom waar je iedere dag langs komt. Ook de bomen zitten in een transformatie. Ze trekken hun levenssappen terug uit hun bladeren, waardoor die rood en geel kleuren, en uiteindelijk als dorre bladeren op de grond vallen. Stel je voor hoe je getuige bent van dat proces.

Breng je aandacht weer naar je buik. Terwijl je rustig blijft ademen, ga je voor jezelf na: waar heb ik mijn buik vol van? Wat heeft mij de afgelopen tijd uitgeput, fysiek of emotioneel? Waar word ik al moe van als ik er alleen maar aan denk? Misschien is het een bepaalde relatie, of een situatie die al een tijdje aan de gang is. Kijk rustig naar wat er in je opkomt. Komt er niks? Vertrouw er dan maar op dat jouw intentie aan het werk is.

Dit zijn jouw dorre bladeren. Je mag ze rustig loslaten. Het is jouw verantwoordelijkheid niet meer. De aarde zal ze dragen. De volle maan helpt je hierbij. Alles wat jij op dit moment besluit los te laten, zal zij kracht bijzetten. Ze staat aan jouw zijde in deze transformatie. Terwijl jij jouw dorre blaadjes laat vallen, is zij steeds bij jou met haar stralende licht. Dit is het perfecte moment om ruimte te maken in je buik. Blijf ondertussen rustig doorademen. Met iedere uitademing laat je een blaadje vallen. Elke keer maak je meer ruimte in je buik. Ga hiermee door tot je voelt dat je wat leger, wat lichter bent geworden.

Blijf rustig ademen. Jij staat aan de deur van jouw huis, jouw lijf. Jij bepaalt wie of wat er binnenkomt. Op je eigen tempo open je zacht je ogen.

De dagen worden donkerder, maar binnen in jou is het licht.

About Marieke