Leren van je lijf

By Marieke

October 21, 2021

Eén van de belangrijkste dingen die ik je tijdens mijn sessies wil laten ervaren, is dat je lichaam zo ontzettend veel weet. Als je je aandacht richt op jouw lijf en de berichten van je lichaam leert begrijpen, dan levert dat je de wereld op!

Het is echt waar, ik wéét dat. Tegelijkertijd weet ik óók hoe sterk dat hoofd vol met gedachten kan zijn en hoe moeilijk het soms is om bij je gevoel te komen. Maar ik vind het belangrijk om mijn talk te walken. Ofwel, te doen wat ik zeg dat werkt. Er niet voor weglopen, het negeren.

En zo kwam het dat ik dit verhaal met je deelde.

Nieuwe baan

Iedere ondernemer weet het: je eigen bedrijf neerzetten doe je niet in een dag. Er gaat veel tijd en energie inzitten, tijd en energie die niet direct financieel iets oplevert. Daarom zocht ik een baan voor twee dagen per week. Genoeg voor een financiële basis, niet teveel om geen energie meer over te houden voor de ontwikkeling van mijn bedrijf.

Ik schreef een brief naar een universitair instituut, waar ik de dagelijkse leiding zou krijgen over de facilities van het pand. Een functie die mij niet direct aanspreekt, in een omgeving die ik nooit eerder had overwogen. Maar, mijn hoofd hamerde op die aanstaande financiën dus daar ging ik. Het gesprek ging goed en ik was positief verrast over de baan. Iedereen blij en ik mocht terugkomen voor een tweede gesprek.

Twijfels

De manager vertelde me direct dat ze twijfels had. Ik schrok een beetje. Hoe zag ze dat? Het sollicitatiegesprek was positief, maar toch knaagde er iets, ging ze verder. Of ik het wel echt meende, hoe leuk ik het allemaal vond. Haar collega bevestigde dit. Hun vraag aan mij was of ik deze twijfel kon wegnemen.

Maar hoe graag ik ook zou willen, hoezeer ik ook werk zocht, ik kon het niet. Ik heb het niet eens geprobeerd. Op het moment dat zij haar twijfels uitsprak, werden ze voor mij o zo duidelijk voelbaar. En dus, in plaats van de twijfel weg te nemen, begon ik te vertellen hoe haar gevoel zo goed was, dat ze daar vooral op moest blijven vertrouwen, en waarom ik haar knagende gevoel moest bevestigen.

Ik vertelde de manager dat ze vooral moest blijven vertrouwen op haar gevoel, dat het bij het rechte eind had.

Opluchting

Terwijl ik dat aan het doen was – en er dus voor zorgde dat de functie aan mijn neus voorbij ging – voelde ik een enorme opluchting. Pas op dát moment merkte ik dat er eerder een spanning was ontstaan in mijn buik. Op het moment dat die wegviel, kon ik weer vrij ademen.

Mijn eerlijke antwoord leidde ertoe dat de manager mij natuurlijk niet kon aannemen. “Als je mijn twijfel had kunnen wegnemen, had ik ja gezegd”, voegde ze eraan toe. Snel ging door mijn hoofd: aha, ik had mezelf dus hier naar binnen kunnen ‘praten’. En direct daarop volgde: maar dit gevoel van opluchting, en de wetenschap dat ik oprecht was en volledig open kaart speelde, levert me uiteindelijk veel meer op dan een baan die blijft knagen.

Grote bron van wijsheid

Verloren tijd en energie? Zeker niet. Ik weet nu weer meer dan ooit dat mijn lijf een grote bron van wijsheid en steun kan zijn. Als ik maar vertrouw op de berichten die ik van haar krijg!

Ondertussen werk ik twee dagen op een plek die veel beter bij me past. Voor hoe lang, dat weet ik niet. Wél dat ik heel regelmatig vraag aan mijn hoofd en mijn lijf hoe het met me gaat. Uitgaande van het antwoord dat er komt, maak ik mijn keuzes. En dat blijft een uitdagende oefening…

Leer luisteren naar je lijf

We kunnen én we hoeven het niet allemaal alleen te doen. Vaak helpt een ander je juist om de dingen helderder te zien. Soms is er maar één rake vraag nodig…

Als je wilt ervaren wat jouw lijf je allemaal te vertellen heeft, neem dan gerust contact met me op. Ik neem je graag mee naar buiten om je lijf te laten spreken, tijdens een proefsessie natuurcoaching bijvoorbeeld.

About Marieke