Stop met het bagatelliseren van je eigen waarde!

By Marieke

October 21, 2021

Dit is wat er vandaag gebeurde.

Bagatelliseren

Als er één ding is waar ik goed in ben, dan is het bagatelliseren. De dingen kleiner en onbelangrijker maken dan ze in werkelijkheid zijn. Ergens ernstig de waarde van onderschatten. Over welke ‘dingen’ in het bijzonder ik het heb? Over mij. Over mezelf en mijn talenten. Ik zie mijn eigen waarde niet!

Waar het in essentie om gaat, is de kracht van woorden. Steeds praat ik met mezelf in dezelfde bagatelliserende woorden over wie ik ben en wat ik kan. Mijn woorden herhalen zich voortdurend in mijn hoofd, zowel bewust als onbewust. Dat kan ik niet. Niks voor mij. Dat heb ik niet in huis. Onbereikbaar voor iemand zoals ik.

Werken aan mijn bedrijf = werken aan mezelf

Vandaag ben ik bezig met het verhelderen van mijn aanbod. Om dat aanbod te laten aansluiten bij wat nodig is, mag ik eerst heel diep inzoomen op mezelf. Wie ben ik, wat kan ik, wat heb ik te geven? Hmm. Als ik om deze vragen te beantwoorden een beroep ga doen op mijn eigen vastgeroeste gedachten, dan wordt het met dat aanbod niet veel soeps.

Het is een ontzettend persoonlijk en transformerend proces. Het starten van dit bedrijf, waar ik zó ontzettend in geloof en waarvan ik wéét hoeveel waarde het kan toevoegen, dat is nogal een reis. Enorm en belangrijk, niet te bagatelliseren. Het gaat om het ontdekken en inzetten van je kracht. Ik weet nog niet precies hoe dat moet, dus eerst oefen ik zelf en dan geef ik het door aan wie wil.

Evidence list

Daarom heb ik vandaag een ‘evidence list’ gemaakt. Geen prachtige term, maar het dekt wel de lading: een lijst met bewijsmateriaal van mijn persoonlijke waarde. Mijn kernkwaliteiten. Mijn grootste talenten, waar ik geen enkele moeite voor hoef te doen. Die me iedere dag gegeven worden en wat de basis is van alle dingen die ik doe.

Omdat ik het niet eenvoudig vind om mijn eigen talenten hoppakee op te lepelen, heb ik hulp ingeschakeld. Wat zien de mensen om mij heen als ze naar me kijken en met me werken? Ik heb de vraag al een tijdje geleden gesteld en ik besluit vandaag dat ik de antwoorden ga bundelen. Dat er ook aan mijn muur zo’n evidence list komt te hangen.

Werk in uitvoering

Dus ik ben bezig met die lijst. Ik houd de pen in mijn hand, schrijf de woorden op die ik van mijn vrienden, collega’s en klanten heb teruggekregen. En ik sta perplex.

Gaat dit over mij? Wat een prachtige verzameling! En… ik herken me er nog in ook!

Ik heb óók gevraagd wat er een beetje vervelend aan me is. Of gewoon ronduit irritant. Eigenlijk geeft niemand daar een keihard antwoord op. Wat er wél terugkomt, is dat de mensen om me heen mijn twijfel zien. Ze horen me praten over hoe onzeker ik ben, over hoe ik nergens iets vanaf weet, hoe onervaren ik ben. Ze zien het voor hun ogen gebeuren: ergens in mij zit er een ongelofelijke drive en een mega-vertrouwen en ik kies er keer op keer voor om niét mee te gaan in die flow. Ik laat me blokkeren door gedachten over mijn kleine, onbelangrijke zelf.

Hier de quote van één van mijn beste vriendinnen, als antwoord op mijn vraag wat het meest irritant is aan mij: “Je onzekerheid. Soms stoot ik in ongeloof allerlei ‘hoe dan?!’-geluiden uit als je tegen jezelf praat alsof je een beginner bent! Terwijl je al zoveel professionele ervaring hebt opgedaan in allerlei omgevingen! Ik zou willen dat je daarvoor stáát en er trots op bent!”

De uitroeptekens heb ik zelf toegevoegd, want zo voelen de woorden. Alsof ik liefdevol wordt gewezen op de effecten van dat jarenlange ge-bagatelliseer! Klaar ben ik ermee!

De kracht van woorden

Ik geloof enorm in de kracht van woorden. En ik heb mezelf lang genoeg gebagatelliseerd. Ik ga het anders doen. Een nieuwe waarheid creëren. Ik ga mijn eigen waarde erkennen en internaliseren. De waarde die ik naar de buitenwereld allang uitstraal, maar die ik zelf besloot niet te geloven.

En daarmee wil ik terugkomen naar de eerste alinea. Ik ga nieuwe woorden kiezen. Komt ‘ie:

Als er één ding is waar ik goed in ben, dan is het vertrouwen op mijn eigen kracht. De kleine en schijnbaar onbelangrijke dingen omtoveren tot een nieuwe realiteit. Ik heb een ernstig waardevolle gave als het gaat om zien wat ertoe doet.

Waar heb ik het dan over? Over mij. Over mezelf en mijn talenten! Ik zie mijn eigen waarde, en ik zie de waarde van ieder mens!

Dit is wat ik kan!

Ik heb verdorie wat te doen hier op aarde, en dat is een spiegel voorhouden bij de mensen die er klaar voor zijn zichzelf te zien en volledig op waarde te gaan schatten! En in die spiegel tover ik er net zo makkelijk een nieuwe achtergrond in: ik kijk naar jou en ik zie waar je zou kúnnen staan. Wat je zou kúnnen bereiken. Hoe je zou kúnnen zijn.

Als jij maar besluit om de juiste woorden te kiezen als je het hebt over jezelf.

En jij?

Wat bagatelliseer jij? En als je dat omdraait, wat krijg je dan? Wat is jouw eigen waarde?

About Marieke