Wat maakt jou mooi?

By Marieke

December 5, 2020

“Wat bijzonder! Ik heb mijn lijf nog nooit zo goed en zo bewust gevoeld, in al mijn 93 jaar.” Steunend op haar rollator vertelt Frances met zachte, treffende stem hoe ze de WonderWandeling tot dusver heeft ervaren. “Mijn voeten voelden ontzettend krachtig, toen ik ineens besefte dat ze mij altijd dragen.” Ad valt haar bij. “Bevrijdend is het. Eigenlijk heb ik altijd last van mijn schouder, door artrose en een ontsteking. Tijdens het wandelen was ik helemaal vrij van pijn.” Hun woorden zorgen bij mij voor een innerlijk vreugdedansje.

We zitten middenin de WonderWandeling die ik aanbied aan de Graalvrouwen. Zij komen eens per jaar samen op bezinningsweekend. Iedereen is welkom, had ik gezegd. Nieuwsgierige vingers gingen de lucht in. En zo wandelen wij daar: tien vrouwen, drie rollators en een wandelstok. Op pad over kleine weggetjes in Schoorl, op reis door eigen lijf.

Ik heb een uitnodiging voor mijn deelneemsters, die verband houdt met het thema van het weekend: Loflied op de Schepping. In eerste instantie denk je misschien aan de schoonheid van de natuur, aan alles wat je om je heen ziet. Sta je er weleens bij stil dat je zelf óók deel uitmaakt van die prachtige natuur? Vind een fijne plek en zoom dan eens in op je eigen schoonheid. Wat bewonder je in jezelf? Wat maakt jou mooi?

Rustig wandel ik over de paadjes. Hier en daar zie ik iemand mijmeren: in een rieten stoel in de zon, languit liggend op de trampoline, zittend op haar rollator, blik gericht op de toppen van de bomen… Het is alsof ze in de uitgestrekte hemel iets ziet van zichzelf.

Een half uur later wandelen we in stilte terug naar het begin. Voor iedereen heeft de natuur een kadootje neergelegd, vertel ik. Voor en achter mij zie ik hen zoeken naar hun kado, het is een prachtig gezicht. “Ik keek heel bewust, ik had echt oog voor mijn omgeving. Als je goed kijkt is alles mooi,” deelt Joke haar ervaring. “Mijn ‘kadootje’ was deze steen,” vertelt Gezien. “Een scherp randje en veel butsen, maar aan de andere kant glad en zacht. Het deed me denken aan een lied. How could anyone ever tell you, you were anything less than beautiful?” In haar ogen zie ik dat haar vondst haar raakt. Op zo’n positieve manier kijken naar jezelf, puur uit dankbaarheid voor wie je bent, dat doen we maar zelden.

Ook na de wandeling blijft de vraag prikkelen. Het is er één om mee te nemen naar huis, om regelmatig even de tijd voor te nemen. Door bewust te kijken kun je iets nieuws zien in het bekende. Wat zie jij, als je met nieuwe ogen naar jezelf kijkt? Waar ben jij jezelf dankbaar voor?

Wat maakt jou mooi?

About Marieke