Zoeken
  • Marieke van Andel

Huilende benen… van blijdschap

Stel je voor dat je lijf jou berichten kon sturen… als een soort real time news feed. En stel je dan voor dat je net zo vaak bij je lijf zou inchecken als dat je je social media checkt. Wat zou ze je dan vertellen?WonderWandeling in de herfst

De herfst is heftig dit jaar. Er is ontzettend veel in beweging, ik zie het om me heen en ik voel het in mijzelf. Ik ben zelfs al een aantal keer heel boos geweest! Dus als de mogelijkheid zich voordoet om iemand mee te nemen op WonderWandeling, dan ga ik graag. Om te ervaren én te delen hoe waardevol liefdevolle aandacht voor je lijf is. Hoeveel rust het brengt. Elke keer weer.


Sarah en ik

Op de paden van het park, afwisselend in zon en schaduw, lopen wij. Twee jonge vrouwen. Sarah en ik. De buien blijven in de lucht vandaag. Tussen het kleurige bomendek door schijnt de lage herfstzon, het geeft een sprookjesachtig effect. Een wandeling als deze heeft Sarah nooit beleefd, maar ik merk hoe gretig ze is, hoe groot de behoefte is aan rust.


Ik nodig Sarah uit om samen met mij te vertragen. We brengen de aandacht naar onze ademhaling. Het hoeft niet ánders, we zijn alleen nieuwsgierig. Wat gebeurt er met die levenslucht in ons lijf? Waar gaat mijn adem naartoe? En wat brengt het daar in beweging? We ademen in. En uit. Steeds weer. Het blijft maar doorgaan. Als vanzelf. Ons lijf laat ons ook vandaag niet in de steek.

Ik ga met mijn aandacht naar mijn voeten, en de pijn verdwijnt

En zo, terwijl de ademhaling ons blijft voeden, gaan we op reis. Breng je aandacht naar je voeten, nodig


ik Sarah uit. Loop maar eens iets langzamer. Wat gebeurt er? Sarah vertraagt. Ze is verwonderd door haar eigen voeten, die al een tijdje chronisch pijn doen. ‘Ik ga met mijn aandacht naar mijn voeten, en de pijn verdwijnt,’ merkt ze op. Haar voeten stellen de liefdevolle aandacht duidelijk op prijs. Stel je voor dat je voeten je iets zouden kunnen vragen, wat zou dat dan zijn? Ik laat haar de vraag aan haar voeten stellen. Het is een onverwachte, vreemde vraag, maar het antwoord komt direct. Kun je mij masseren?


Precies op dat moment lopen we langs een oude boom, waarvan enkele wortels uitsteken boven het gras. Perfecte massageblokjes voor een fijne voetmassage!

Na een paar minuten vertelt Sarah hoe de rest van haar lijf om diezelfde liefdevolle aandacht vraagt. En dus reizen we verder. Van de tenen door het lichaam helemaal naar de kruin van het hoofd. Geregeld komen we terug naar de ademhaling, die ons begeleidt op onze reis. Als we bij de heupen zijn, vraag ik aan Sarah hoe het tot dusver gaat met haar lijf. Het


antwoord is een prachtig beeld: ‘Als mijn benen ogen hadden, dan zouden ze nu huilen. Van blijdschap’.

Als mijn benen ogen hadden, dan zouden ze nu huilen. Van blijdschap

Wow. Wat een helder bericht. Wat een potentie voor een langdurige, hechte relatie met haar lijf. Zulke duidelijke berichten heeft ze niet eerder gehoord. Want ze liep te hard. Wanneer heb jij voor het laatst in alle rust gewandeld met jezelf? Wie weet wat je van je eigen lijf te weten kunt komen…


Ben je benieuwd naar wat jouw lijf je te vertellen heeft? Je bent zó welkom! Stuur me een bericht via marieke@jewildenatuur.nl


. Ik spreek je graag!

2 weergaven0 opmerkingen